واضی فایل

دانلود کتاب، جزوه، تحقیق | مرجع دانشجویی

واضی فایل

دانلود کتاب، جزوه، تحقیق | مرجع دانشجویی

سلول1

لینک دانلود و خرید پایین توضیحات

فرمت فایل word  و قابل ویرایش و پرینت

تعداد صفحات: 7

 

 سلول و بافت

 

پیکر همه جانوران از سلول ساخته شده است. اساس ساختمانی همه سلولها نیز مشابه است. به این ترتیب که هر سلول از غشا و هسته و سیتوپلاسم تشکیل شده است. درون سیتوپلاسم اندامکهایی وجود دارد که عبارتند از: میتوکندری، دانههای گرد یا میلهای با غشا دو لایه که لایه داخلی دارای فرو رفته‎ گیهایی است. میتوکندری محل تنفس سلولی و تولید انرژی میباشد. واکوئلها حاوی مایعاتی به نام شیره سلولی هستند. وظیفه آنها، تنظیم مقدار آب سلول، ذخیره کردن بعضی مواد، شرکت در گوارش و دفع مواد در بعضی از سلولها میباشد.

 شبکه آندوپلاسمی

عمل شبکه آندوپلاسمی، نقل و انتقال مواد در داخل سلول بین هسته و سیتوپلاسم است و از مجموعه مجراها و حفرات درون سیتوپلاسم تشکیل شدهاند. بر روی دیواره بخشی از آنها دانههای ریوزوم قرار دارد.

 دستگاه گلژی

دستگاه گلژی کیسههای پهنی است که روی هم قرار دارند و در سلولهای ترشحی بیشتر هستند. عمل دستگاه گلژی، نگهداری و ترشح مواد میباشد.

 هسته

هسته، اغلب کروی است و در مرکز سلول قرار دارد. هسته را غشای دو جداره احاطه کرده است. درون هسته، شیره هسته وجود دارد. درون شیره هسته، شبکه کروموزوم وجود دارد که به هنگام تغذیه سلولی به صورت کروموزومها نمایان میشود.

  غشای سلول

پردهای در اطراف همه سلولها قرار گرفته. غشای پلاسمایی از ملکولهای چربی و پروتئین ساخته شده است، در لابهلای مولکولهای پروتین به صورت نامنظم قرار دارد.

مولکولهای چربی از فسفو لیپید و در دو لایه قرار دارد و بین آنها پیوند شیمیایی وجود ندارد. در ساختمان غشای مولکولهای هیدرات کربن هم وجود دارد. سلولها برای زنده ماندن باید موادی را از محیط بگیرند. در همین حال میبایست مواد زائد را از خود دور کنند. برای درک بهتر اینکه ملولهای مواد، چگونه از غشای سلولی میگذرند. باید اطلاعاتی درباره رفتار ملکولها و حرکات آنها داشته باشیم.

مولکولها همیشه در حال حرکت هستند، جنبش مولکولها در جامدات کم، اما در مایعات و گازها زیاد است. مولکولها به طور اتفاقی به هر طرف میروند. یعنی به طور مستقیم به حرکت خود ادامه میدهند، مگر اینکه در مسیر خود به مولکولهای دیگر برخورد کنند. این رفتار در محیطهای گاز و یا مایع باعث گسترش تدریجی آنها می‎شود تا سرانجام در محیطهای بسته و معین به حالت یکنواخت و معینی برسند.

 اتشار

به پراکندگی تدریجی مولکولهای یک ماده را انتشار ساده میگویند. انتشار ملکولها سرانجام به حالت تعادل میرسد. مرحله تعادل وقتی است که مولکولها به طور یکنواخت در محیط پراکنده شوند.

آیا مولکولها میتوانند از پرده‎ها عبور کنند. پاسخ به این سؤال، به پرده، قطر منافذ آن و نوع مولکولها بستگی دارد. اگر مادهای از درون یک پرده بگذرد، آن پرده را نسبت به آن ماده نفوذ پذیر میگویند.

یک ظرفی را که با پردهای با سوراخهای ریز نسبت به آب تراوا است میپوشانیم حال درون آن مایع رنگی میریزیم و در ظرف آبی قرار میدهیم. مشاهده میکنیم که آب درون ظزف بالا میرود. اما مولکولهای محلول از آن سوراخها عبور نمیکنند. به حرکت آب از درون پرده نیمه تراوا اسمز میگویند.

اسمز حالت خاصی از انتشار است. هر جا غلظت محلول بیشتر شود، آب بیشتری جذب خواهد کرد. این گونه جذب آب را فشار اسمزی یا غیروی اسمزی می‎گویند. موادی چون آب و یون کلرویون پتاسیم که در پرده محلول نیستند به آسانی از غشا عبور می‎کنند. در این مورد فرض بر این است که سوراخهای ریزی در غشای سلول وجود دارد که حتی با میکروسکوپهای الکترونی قابل مشاهده نیست و مولکولهای آب می توانند مستقیماً از آنجا عبور کنند.

  نکاتی مهم درباره انتشار

هر مولکول یا یون حرکتی کاملاً اتفاقی دارد و این وضع، ربطی به جهت انتشار ندارد. در یک محلول انتشار هر نوع ماده، مستقل ار انتشار مواد دیگر است. سرعت انتشار به عواملی از قبیل: قطر ذرات، دما، بار الکتریکی ذرات و تفاوت غلظت دو محیط بستگی دارد. علاوه بر انتشار ساده و اسمز، دو حرکت دیگر از خلال غشا تشخیص داده میشود. که به انتشار تسهیل داده شده و انتقال فعال مرسومند. در این دو نوع حرکت انتشار، مولکولهایی به نام ناقل در غشا وجود دارد که از جنس پروتئین است. این مولکولها در یک سمت غشا با ماده عبوری ترکیب میشوند و در سمت دیگر از آن جدا میشوند.

در مقایسه انتشار ساده با انتشار تسهیل شده و انتقال فعال، مشاهده می‎شود که مادهای در انتشار ساده از منطقه پر تراکم به منطقه کم تراکم انتقال داده میشود تا غلظت مساوی بین دو طرف پرده حاصل آید.

در انتشار تسهیل داده شده، ماده از منطقه پر تراکم به منطقه کم تراکم می‎رود، اما انتقال به وسیله مولکول ناقل صورت میگیرد. در انتقال فعال، مولکولهای ناقل با صرف انرژی بعضی مواد را از بیرون سلول که غلظت آن کمتر است به درون سلول که غلظت آن بیشتر انتقال میدهد.

سلولهای ریشه گیاه، یونها را از آب درون خاک جذب میکنند. اما اغلب غلظت این یونها در داخل سلول بیشتر از غلظت آنها در خارج از سلولهاست. در سلول بعضی از جانداران دریایی، ممکن است غلظت یون بیشتر از غلظت آن در دریا باشد. با این حال همین سلولها یون را از آب تهیه میکنند. بعضی از سلولها مثل آمید، می‎توانند مولکولهای بزرگ و حتی ذرات موادی را که از غشای آنها قابل عبور نیستند، جذب کنند. این عمل سلول آندوسیتوز نام دارد. در هنگام عمل آندوسیتوز در غشای پلاسمایی، فرورفتگیهایی پدید می‎آید و کیسه کوچکی به دور ذره غذایی پدید می‎آید. سپس لبههای کیسه به هم نزدیک می‎شوند، می‎چسبند، سپس در آن قسمت سلول واکوئل پدید می‎آید که ذره غذایی در درونش قرار دارد. آنگاه با آنزیمهای درون واکوئل، گوارش غذا آغاز میشود.

  اگزوسیتوز

بسیاری از سلولها، مولکولهای پروتئینی می‎سازند که از سلول خارج می‎شوند، این مولکولها در دستکاه گلژی بسته بندی می‎شوند. بسته به سوی غشای پلاسمایی به



خرید و دانلود  سلول1


نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.