لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 63
مقدمه
دستگاه گوارشی با گرفتن غذا ، تخریب مکانیکی ، هضم و جذب و دفع موادی که هضم نشدهاند انجام وظیفه میکند. مواد حاصل از گوارش از طریق گردش خون و لنف به بافتهای بدن حمل میشوند. در نهایت این مواد به درون سلولها رفته و در فعالیت آنها شرکت میکنند. دستگاه گوارش شامل اندامهای اصلی نظیر دهان ، مری ، رودهها و غدد ضمیمه میباشند. دهان اندام ورودی لوله گوارشی است.
انقباضات دیواره معده غذا را با آنزیمهای گوارشی و اسیدکلرهیدریک مخلوط میکند و آن را به توده نیمه مایعی تبدیل میکند این توده ابتدا به ناحیه ابتدایی روده کوچک یعنی دوازدهه وارد میشود که دارای آنزیمهای گوارشی لوزوالمعده است. ماده حاصله در روده کوچک جذب شده در کبد ذخیره شده تغییر حاصل میکند و سپس به درون دستگاه گردش خون جریان مییابد. باقیمانده مواد وارد روده بزرگ شده، آب آنها گرفته میشود و به صورت مدفوع از مخرج دفع میگردد.
اندامهای اصلی شامل دهان و لوله گوارش است.
1)دهان
نقش دهان در گوارش از یک سو تشخیص کیفیت غذا و از سوی دیگر گوارش آن است دهان بوسیله پوشش مطبق سنگفرشی کراتینه شده یا نیمه کراتینه آستر شده است. آستر مخاط و پوشش روی هم رفته مخاط نامیده میشود. مخاط بر روی زیر مخاط قرار دارد. زیر مخاط دارای غدد بزاقی و بافت پیوندی مانند آستر است. در دهان زبان و دندانها وجود دارند.
2)غدد بزاقی
غدد بزاقی بر حسب نوع ترشح به سه دسته تقسیم میشوند. سروزی ، موکوسی و مختلط. غدد بزاقی در بناگوش سروزی ، در زیر آرواره سروزی- موکوسی ، در زیر زبان موکوسی- سروزی و در زبان موکوسی هستند.
دیدکلی
غدد موجود در بافت همبند زیر مخاط دهان که بطور مداوم ترشح میکنند، غدد بزاقی فرعی نامیده میشوند، که علاوه بر اینها سه زوج غده بزاقی اصلی به نامهای بناگوشی ، تحت فکی و زیر زبانی در دهان دیده میشود. غدد بزاقی از قسمتهای مترشحه و مجاری تشکیل شدهاند. سه نوع قسمت مترشحه به اسامی آسینی سروزی ، آسینی موکوسی و آسینهای مختلط و سه نوع مجرا به اسامی مجاری رابط ، مجاری مخطط و مجاری بین لبولی قابل تشخیص میباشند.
آسینهای سروزی
آسینهای کروی هستند که از سلولهای هرمی بلند تشکیل شدهاند و حفره وسطی آسین نامشخص است. هسته سلولها گرد و در نزدیک قاعده قرار گرفته و سیتوپلاسم آنها در سطح راسی حاوی گرانولهای ترشحی است. با میکروسکوپ الکترونی شبکه آندوپلاسمی دانهدار